0899057021 info@videozapisi.com

Как да прехвърлите видеозапис на диск?

Първи начин

Необходими са Ви видеокасетофон (видео) и домашно DVD записващо устрайство, включени едно към друго. Стартирате едновременно двете машинки…
Това е начин за прехвърляне на материала едно към едно без възможност за обработка, добавяне на звук, ефекти, менюта, субтитри.

Втори начин

Осигурете следните устройства:

 • видео (видеокасетофон) или видеокамера;
 • устройство за преобразуването на аналоговия сигнал в цифров – например, кепчър или вграден/включен към компютъра TV тунер;
 • компютър с параметри, съответстващи на изискванията на ползваната програма;
 • DVD или CD записвачка;
 • програма, която може да върви с кепчъра в комплект или да си я свалите от интернет (Main Concept H.264 е един от безплатните варианти);
 • драйвъри за TV тунера, кепчъра, или за видео камерата;

След правилното подвързване на хардуера, инсталирането на драйвъри и софтуер, сте готови за „улавяне” на аналоговия сигнал. Важното в случая е да зададете необходимата компресия на цифровия сигнал. Някои видове софтуер са с непроменяеми настройки и най-често качеството на записа е незадоволително. Други дават възможност за прецизиране.

В случай, обаче, че искате да „пипнете” записа – да изрежете ненужните фрагменти, да добавите ефекти или музика – ще Ви е нужна допълнителна програма. Вградената в Windows – Movie Maker – върши работа за елементарна обработка. Има програми за по-добри резултати, но искат задълбочено четене и практика: Adobe Premiere, Sony Vegas Video, Pinnacle Studio, Ulead Video Studio и други.

Ако касетата е miniDV или друг цифров формат, ползвайте собствената си камера. Тъй като сигналът от камерата е цифров, не се налага да бъде преобразуван. Но свалянето му през USB не е добър вариант – качеството се влошава видимо.

Вместо това Ви е необходим Firewire (IEEE 1394 High Speed Serial Bus). Отново следва улавяне на сигнала – този път без кепчър, а директно с програма като Adobe Premiere или дори значително по-леката Windows Movie Maker.

Вариантите за запис след като сте направили вече клипа са много. Можете да го запишете в DVD, VCD формат, да го прехвърлите в divx, xvid и други.

Надяваме се тази кратка информация да е била полезна за началото на режисирането и монтирането на Вашите домашни филми! 🙂

Успех!

Как да удължите живота на касетите, дисковете и други носители на ценни записи?

Често не си даваме сметка какво се случва с любимите ни кадри и чак когато след години се върнем към тях, разбираме, че нещо не сме направили както трябва.

За да не се стигне до безвъзвратната им загуба, можем или да ги прехвърлим на друг – нов и по-съвременен носител (DVD или Blu-ray disc), или да ги съхраняваме грижливо до момента на прехвърлянето им на нов носител 🙂

Видео касетите

 • когато приключите с гледането на касетата, превъртете я в началото или я оставете в края – никога в средно положение.
 • винаги поставяйте касетите във вертикално положение в калъф. За най-ценните осигурете прахозащитни калъфи.
 • ако е възможно, в шкафа или мястото, където ги съхранявате, разположете широката им страна в направление север-юг.
 • старите касети, които не гледате редовно, превъртайте поне веднъж в годината на видеото открай докрай.
 • условията за съхранението им трябва да са нормални: температура на помещението 17-22 градуса, влажност – 50-80%.
 • скрийте видеокасетите от слънчевите лъчи! Дръжте ги далеч и от електронагревателни прибори и източници на магнитни полета – телефони, трансформатори, постоянни стационарни магнити и други.
 • в помещението, където касетите се съхраняват, трябва редовно да се почиства с прахосмукачка или мебелите да се избърсват с влажна кърпа. Прахът е най-големият враг на домашните видеокасети!

Срок на годност на DVD и CD

Независими експерименти сочат, че 10% от записваемите дискове (CD-R) е невъзможно да бъдат прочетени след две години правилно съхранение – заради оцветителите, чиято отражателна способност се променя в процеса на запис, но и в процеса на стареене.

Презаписваемите дискове (CD-RW) „умират“ след ограничен брой цикли презапис – обикновено 1000, според производителите. Възможността да бъдат записвани повторно ги прави най-уязвими.

DVD технологията ползва по-надеждно кодиране, вследствие на което дискът се влияе по-слабо от надрасквания и други външни въздействия.

Тестове за ускорено стареене на NIST – американския Институт по стандарти и технологии – дават до 30 години живот на данните върху фабрично записан DVD-R, при постоянна 25 градусова температура и 50% относителна влажност на въздуха…

Подобни тестове на производителите на дискове, от друга страна, сочат поне 100 години за CD-R, DVD-R и DVD+R… :)))

Срок на годност на Blu-ray дисковете

Тестовете на производителите на Blu-ray discs (BD) прогнозират 30 до 200 години живот и от 1000 до 10000 цикъла презапис… Но Blu-ray технологията е още в детските си години и е рано за реалистични прогнози.

Съхраняване и поддръжка на DVD, Blu-ray и CD

 • винаги хващайте диска за външните ръбове или през отвора в средата;
 • не го излагайте на много ниски или високи температури, директна слънчева светлина или висока влажност;
 • избягвайте огъване, изпускане;
 • съхранявайте дисковете в кутии, не в пликчета, за да нямат директен контакт с други повърхности, прах, абразивни частици, влага, светлина;
 • веднъж поставени в кутийките им, дисковете могат допълнително да се защитят като ги сложите в затворена кутия, чекмедже, шкаф…
 • за максимално удължаване на живота им е разумно да последвате инструкциите на производителя и международните стандарти за съхраняване на оптически носители.
При поръчка за прехвърляне на записи над 80 лв., взимаме и връщаме материалите на Ваш адрес в София БЕЗПЛАТНО!